Existuje mnoho aminokyselin, ale mezi nejdůležitější patří aminokyseliny, které tvoří bílkoviny. Tyto aminokyseliny můžeme rozdělit do několika kategorií na základě jejich chemických vlastností a úloh v organismu. Mezi hlavní kategorie patří:
Esenciální aminokyseliny (EAA):
- Izoleucin
- Leucin
- Lysin
- Methionin
- Fenylalanin
- Threonin
- Tryptofan
- Valin
- Histidin (někteří považují Histidin za esenciální pro děti)
Neesenciální aminokyseliny:
- Alanin
- Arginin
- Asparaginová kyselina
- Kyselina asparágová
- Cystein
- Glutaminová kyselina
- Kyselina glutamová
- Glycin
- Prolin
- Serin
- Tyrosin
Branched-Chain Amino Acids (BCAA):
- Leucin
- Izoleucin
- Valin
Podmíněně esenciální aminokyseliny (CAA - Conditionally Essential Amino Acids):
- Arginin
- Cystein
- Tyrosin
- Ornithin
Endogenní aminokyseliny:
- Tyto aminokyseliny si organizmus může syntetizovat sám.